Over Boas

Missie:BOAS is een zwemclub voor mensen met een beperking.
We staan open voor iedereen, van jong tot oud, van recreatieve zwemmer tot topzwemmer. Geen enkele beperking wordt uitgesloten. We streven naar een kwalitatief hoogstaande begeleiding voor iedereen, zowel individueel als in groep. Daarnaast zijn familie en vrienden ook van harte welkom om mee te zwemmen.

BOAS heeft zwemclubs in Neder-Over-Heembeek, Meise, Elsene,  Gent, Kortrijk, Wingene en Roeselare. Voor meer info zie (link naar zwemclubs).

Visie:BOAS erkent dat mensen met een beperking leven in een (sociale, medische, fysische, mentale…) context die bepaalde beperkingen in hun functioneren met zich meebrengt, als mens en als sporter. We gaan in onze club echter steeds uit van ieders mogelijkheden. Vanuit onze breedmaatschappelijke en oplossingsgerichte visie streven we ernaar om onze leden zo ‘normaal’ en zelfstandig mogelijk te laten zwemmen, zonder gebruik van hulpmiddelen. In het verlengde van haar visie ziet BOAS het als haar opdracht om, via sport, de levenskwaliteit van iedere persoon met een beperking in de ruimst mogelijke zin te optimaliseren.

Geschiedenis:BOAS is opgericht in 2004 door André Christiaens en Koen Van Landeghem.

In 2000 werden ze samen aangesteld door het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) als verantwoordelijke nationale trainers voor de topzwemmers met een beperking in Vlaanderen. Beiden hadden ze al jarenlang ervaring met deze groep. Omdat ze de noodzaak zagen van een zwemclub voor zwemmers met een beperking, werd een nieuwe vzw opgericht in Brussel. De eerste club was in Laken, die in 2011 verhuisd is naar Neder-over-Heembeek.

BOAS is nadien gestart met het oprichten van zwemclubs in andere steden (Meise, Roeselare, Kortrijk en Gent) omdat er steeds meer vraag en interesse kwam vanuit scholen, steden en gemeenten. Via studenten was er de mogelijkheid onze clubs uit te bouwen. De meeste clubs ontstonden uit eigen initiatief.

Verder zijn er ook samenwerkingen met andere clubs in Vlaanderen waar beloftevolle zwemmers die gemotiveerd zijn, extra trainingen kunnen volgen.

Sinds haar ontstaan, organiseert BOAS jaarlijks een internationale zwemstage. Als hoofdorganisator heeft BOAS ervoor gekozen om dit te doen in samenwerking met verschillende clubs voor valide zwemmers.

Onze club telt ondertussen een 150-tal leden en draait uitsluitend op vrijwilligers. De meeste vrijwilligers hebben een achtergrond in het sporten en/of werken met mensen met een beperking.